به آکادمی دیار خوش آمدید

آکادمی-دیار

اصول نگارش پایان‌نامه {4 اصل مهم+ راهنمای نگارش پایان‌نامه}

نگارش پایان‌نامه یک کار اصولی است و نیازمند پیمودن گام‌های مشخص و معینی است. گام‌ها و اصولی که بیشتر افرادی که تصمیم به نگارش پایان‌نامه دارند با آن کاملاً آشنا نیستند. شاید به همین دلیل است که اغلب دانشجویان از اینکه خودشان پایان‌نامه بنویسند واهمه دارند و نگران هستند اصول نگارش پایان‌نامه را رعایت نکنند. ولی بایستی گفت گام‌های نوشتن پایان‌نامه تقریباً در تمامی رشته‌ها مشخص و است و با گذراندن یک دوره آموزش جامع پایان‌نامه‌نویسی به‌راحتی می‌توانید بر آن مسلط شد. براین‌اساس در این مقاله می‌خواهیم به آموزش صفر تا صد پایان‌نامه‌نویسی و گام‌های نوشتن پایان‌نامه بپردازیم تا بتوان به یک راهنمای نگارش پایان‌نامه دست‌یافت. ولی قبل از هر چیزی باید ببینیم نوشتن پایان‌نامه را از کجا شروع کنیم و اصول نگارش پایان‌نامه کدام است.

اصل اول از اصول نگارش پایان‌نامه

در اولین اصل از اصول نگارش پایان‌نامه دانشجو بایستی در مورد موضوع پایان‌نامه خود تصمیمم بگیرد. در واقع تصمیم‌گیری در مورد موضوع می‌تواند چراغی باشد تا دانشجو در مورد اینکه چگونه نوشتن پایان‌نامه را شروع کند، اطمینان حاصل کند و گام‌های نوشتن پایان‌نامه را با تسلط و دقت بیشتری طی کند. در مورد انتخاب موضوع دانشجو بایستی موارد مختلفی را مدنظر قرار دهد. به‌عنوان نمونه علاقه‌مندی، میزان اهمیت در رشته، آینده موضوع در رشته، تأیید استاد راهنما و همین‌طور میزان پژوهشی که در این حوزه تابه‌حال انجام شده است. این امر بدین معنی است که دانشجو بایستی روش جستجو در پایگاه‌های اطلاعاتی مختلف و یادداشت‌برداری‌کردن از مقالات و پیشینه پژوهش را بداند و از آن آگاه باشد. در واقع یکی از اصول اساسی نگارش پایان‌نامه آگاهی از روش‌های جستجو در پایگاه‌های اطلاعی مختلف و همین‌طور دانلود مقاله از آنها با توجه به محدودیت‌های مختلف است که این امر در آموزش جامع پایان‌نامه‌نویسی تحت یک سرفصل جداگانه به‌صورت کامل و با جزئیات مورد بررسی قرار گرفته است. در ادامه دانشجو بایستی بتوان با مروری که از بین پژوهش‌های پیشین در اجرا کرده، اهداف اصلی و فرعی و همین‌طور سؤالات پژوهش را استخراج نماید. درنهایت این گام از گام‌های نگارش پایان‌نامه، چارچوب کلی پژوهش برای دانشجو مشخص می‌شود.

اصل دوم از اصول نگارش پایان‌نامه

در اصل دوم از اصول نگارش پایان‌نامه دانشجو بایستی بتواند آنچه که در گام اول به آن دست‌یافته است را تبدیل به متن کند. در واقع می‌توان با مکتوب کردن این مراحل فصل اول و دوم و سوم پایان‌نامه را تکمیل شده در نظر گرفت. البته بایستی توجه داشت که با توجه به فرمت‌های مختلف دانشگاه‌ها در نسخه پایان‌نامه می‌تواند تفاوت‌ها و ریزه‌کاری‌ها را تغییر دهد. در این گام از گام‌های نگارش پایان‌نامه با توجه به فرمت پایان‌نامه‌نویسی دانشگاه، اقدام به پر کردن سرفصل‌های مختلف سه فصل اول پایان‌نامه می‌کنید. دراین‌بین رعایت اصول سرقت ادبی و پارافرایز کردن مقالات مورداستفاده در پژوهش را بایستی موردتوجه قرارداد. البته آنچه که در این سه فصل اجرا شده همان پروپوزال ولی با توضیح و تفضیل بیشتر خواهد بود.

اصل سوم از اصول نگارش پایان‌نامه

در اصل سوم از اصول نگارش پایان‌نامه دانشجو بایستی با توجه به اهداف تحقیق و روش تحقیق مشخص شده در سه فصل پایان‌نامه به اجرای عملی آنچه که در نظر گرفته بود، بپردازد. درواقع در این گام از گام‌های نگارش پایان‌نامه بایستی به تجزیه‌وتحلیل نتایج تحقیق پرداخت و داده‌ها و اطلاعات به‌دست‌آمده را در قالب جداول و اشکال به نمایش گذاشت. این مرحله در آموزش صفر تا صد پایان‌نامه‌نویسی همان فصل چهارم پایان‌نامه است. عموماً در این گام از اصول پایان‌نامه‌نویسی پژوهشگر با نرم‌افزارهای موردنیاز کار می‌کند و خروجی‌های مختلف را در این بخش به نمایش می‌گذارد. در ادامه بایستی نتایج به‌دست‌آمده را موردبحث و مقایسه قرارداد. درواقع در راهنمای نگارش پایان‌نامه در آخرین فصل از پایان‌نامه یعنی فصل پنجم بایستی نتایج به‌دست‌آمده از و نمایش‌داده‌شده در فصل چهارم را مورد بررسی، بحث و مقایسه قرارداد. علاوه بر این اجرای اعتبارسنجی به‌عنوان یکی از اصول نگارش پایان‌نامه در فصل آخر پایان‌نامه مورد تأکید متخصصان قرار گرفته است.

اصل چهارم از اصول نگارش پایان‌نامه

در اصل چهارم از اصول نگارش پایان‌نامه، پژوهشگر بایستی در مورد اصول نگارشی و رعایت فرمت متناسب با دانشگاه تغییراتی در پایان‌نامه اعمال کند. در این گام از گام‌های نگارش پایان‌نامه توجه به جزئیات نیز بسیار اهمیت دارد. برای بررسی اصول نگارشی می‌توان از نرم‌افزارهای مختلفی چون پاک‌نویس و همین‌طور ویراستیار استفاده کرد. علاوه بر این در این اصل از اصول نگارش پایان‌نامه دانلود فرمت و شیوه‌نامه پایان‌نامه‌نویسی دانشگاه که عموماً از طریق بخش کتابخانه دانشگاه و یا بخش مستندات امور پژوهشی دانشگاه قابل‌دسترسی است، اهمیت پیدا می‌کند. در واقع بایتی فرمت درخواستی را در کل پایان‌نامه اعمال کرد. از جمله مواردی که در این شیوه‌نامه اهمیت پیدا می‌کند روش و شیوه رفرنس‌نویسی است که بایستی بادقت و جزئیات اجرا شود. استفاده از نرم‌افزارهایی چون Mendeley، Endnote و حتی word می‌تواند به افزایش دقت رفرنس‌نویسی‌ها کمک شایانی کند. جهت رعایت تمامی اصول مطرح شده در این مقاله می‌توانید آموزش جامع پایان‌نامه‌نویسی را تهیه کنید.

سخن پایانی

با توجه به آنچه گفته شد دلیل بیشتر نگرانی‌هایی که پژوهشگران از نگارش پایان‌نامه دارند عدم آشنایی از اصول نگارش پایان‌نامه و گام‌های نگارش پایان‌نامه است. براین‌اساس چهاراصل نگارش پایان‌نامه در این مقاله مورد بررسی قرار گرفت که می‌تواند یک راهنمای عملی برای نگارش پایان‌نامه باشد. درواقع می‌تواند پاسخ مناسبی به این سؤال که چگونه نوشتن پایان‌نامه را شروع کنیم به همراه دارد. در اصل اول در مورد اهمیت بررسی پیشینه پژوهش و تعیین موضوع پژوهش صحبت می‌کند. در اصل دوم به چگونگی ارائه سه فصل اول پایان‌نامه، اصل سوم به بیان نتایج و تجزیه‌وتحلیل اطلاعات و در نهایت در اصل چهارم به اصلاحات نگارشی، ویراستاری و تبدیل به فرمت مناسب صحبت می‌کند. در نتیجهٔ دنبال‌کردن این اصول نگارش پایان‌نامه آگاه‌سازی پژوهشگران به‌راحتی می‌توانند به نگارش پایان‌نامه خود بپردازند. دراین‌بین گذراندن دوره آموزش جامع پایان‌نامه‌نویسی توصیه می‌شود. در صورت نیاز به مشاوره می‌توانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید.


اشتراک گذاری مطلب
Telegram
Email
LinkedIn

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *