به آکادمی دیار خوش آمدید

آکادمی-دیار

نحوه نوشتن مقاله{اصول مقاله‌نویسی2023}

  آگاهی از نحوه نوشتن و مراحل گام‌به‌گام مقاله‌نویسی می‌تواند یک مزیت بزرگ برای پژوهشگران حوزه‌های مختلف در نظر گرفته شود. زیرا یک مقاله معتبر می‌تواند در موارد بسیاری چون امکان ارتقا شغلی، سهولت ادامه تحصیل در خارج از کشور، قبولی در مصاحبه دکتری و گرفتن امتیاز نمرات پایان‌نامه به پژوهشگر کمک کند. براین‌اساس داشتن یک راهنمای تحقیق و مقاله‌نویسی می‌تواند به شما  در یادگیری شیوه نوشتن مقالات کمک کند. در این راستا در ادامه به بررسی بخش‌های مختلف یک مقاله پژوهشی و طرز نوشتن مقاله به‌ازای هر بخش پرداخته می‌شود. زیرا این نوع از مقالات بیشترین عمومیت را در بین انواع مقالات علمی دارا هستند. نحوه نوشتن مقاله مراحل مقاله‌نویسی علمی به ترتیب عبارت است از:

-نوشتن عنوان

-وابستگی سازمانی

-چکیده

-کلیدواژه‌ها

-مقدمه

-مبانی نظری

-پیشینه پژوهش

-یافته‌های تحقیق

-بحث در نتایج تحقیق

-نتیجه‌گیری

-منابع

-پیوست‌ها

بعضی از بخش‌های مراحل مقاله‌نویس علمی که در بالا عنوان شد در بعضی از فرمت‌های مجلات و یا حوزه‌های تخصصی، اختیاری است و حتی گاهی اوقات در یک‌سری از رشته‌ها چون رشته‌های حوزه پزشکی می‌تواند وجود آنها از نظر فرمت مجلات نامناسب تلقی شود. علاوه بر این مراحلی که به‌عنوان مراحل دقیق مقاله‌نویسی در بالا عنوان شد در تمامی انواع مجلات با نمایه‌های مختلف کاملاً یکسان است. در واقع گام‌به‌گام  مقاله‌نویسی  عنوان شده همان مراحل مقاله‌نویسی انگلیسی و مراحل مقاله‌نویسی ISI هستند. در ادامه به شیوه نوشتن هریک از مراحل مقاله‌نویسی به ترتیب اشاره شده است.

نحوه نوشتن عنوان مقاله

یکی از اصول و مراحل  مقاله‌نویسی فارسی و انگلیسی  نوشتن یک عنوان دقیق است که نشان‌دهندهٔ میزان تجربه، تسلط و زیرکی پژوهشگر در طرز نوشتن مقاله است. درواقع اگر پژوهشگر بتواند عنوان مقاله را به‌گونه‌ای  بنویسید  که جذاب باشد و توجه داور را جلب کند، گام بزرگی را در پذیرش مقاله خود برداشته است. عنوان مقالات باید جذاب و کوتاه و خلاصه‌ای از مقاله باشد. علاوه بر این یکی از اصول و مراحل مقاله‌نویسی این است که اگر نوآوری در مقاله خود از نظر روش و یا مکان اجرای پژوهش دارید، در عنوان مقاله به آن اشاره کنید.

شیوه نوشتن وابستگی سازمانی مقاله

یکی از اصول و مراحل مقاله‌نویسی نوشتن وابستگی سازمانی برای نویسندگان مقاله است. شیوه نوشتن وابستگی سازمانی در مقالات به این صورت است که بایستی که سازمان، دانشگاهی که نویسنده مقاله در آن   کار می‌کند و یا تحصیل می‌کند و یا حتی فارغ‌التحصیل شدُه است را به‌ازای هر نویسنده یادداشت کرد. دراین‌بین باید توجه کرد که در ابتدا در زمان اجرای مراحل مقاله‌نویسی نیازی به نوشتن وابستگی سازمانی نیست. بلکه در زمان ارسال مقاله باید در یک فایل جداگانه وابستگی سازمانی نویسندگان مقاله را عنوان کرد.

نحوه نوشتن چکیده مقاله

یک راهنمای مقاله‌نویسی خوب تأکید زیادی بر نوشتن چکیده مقالات به‌صورت خلاصه و درعین‌حال جامع دارد. از جمله مراحل و اصول مقاله‌نویسی داشتن چکیده خوب است که نحوه نوشتن چکیده مقاله به این صورت است که بایستی اهداف، روش تحقیق، نتایج اصلی تحقیق را به‌صورت کلی حداکثر در 250 تا 300 کلمه عنوان کند. البته در آموزش اصول و مراحل مقاله‌نویسی عموماً چکیده‌ها به دودسته ساختاریافته و بدون ساختار تقسیم می‌شوند. طرز نوشتن چکیده مقاله در این دودسته هم این است که در چکیده ساختاریافته تعداد تیتر تحت عنوان هدف، روش تحقیق، یافته و نتایج برای چکیده در نظر گرفته می‌شود و باید توضیحات مربوطه را در دو تا سه خط در هر بخش یادداشت کرد. شیوه نوشتن چکیده بدون ساختار نیز به این صورت است که نیازی به استفاده از تیترهای گفته شده نیست. جهت آشنایی کامل با نحوه نوشتن مقالات و آموزش گام‌به‌گام مقاله‌نویسی استفاده از آموزش جامع مقاله‌نویسی توصیه می‌شود.

نحوه نوشتن کلیدواژه‌های مقاله

کلیدواژه‌ها نشان‌دهندة حوزه‌های اصلی تمرکز مقاله هستند. در مراحل گام‌به‌گام مقاله‌نویسی بایستی کلیدواژه‌ها را طوری نوشت که در نتیجه جستجو در بین پایگاه‌های اطلاعاتی نمایه کننده مجله، مقاله ما به‌واسطة آن کلیدواژه‌ها به‌راحتی در دسترس قرار بگیرد.  شیوه نوشتن کلیدواژه‌ها عموماً به‌صورت اصطلاحات اصلی مقاله است که با ویرگول از هم جدا شده‌اند. تعداد کلیدواژه‌ها در راهنمای تحقیق عموماً بین 3 تا 7 واژه کلیدی است که بسته به فرمت مجله می‌تواند متفاوت باشد.

نحوه نوشتن مقدمه مقاله

مطابق مراحل مقاله‌نویسی به ترتیب که بالاتر عنوان شد، در بخش بعدی به مقدمه می‌رسیم. نحوه نوشتن مقدمه مقاله بسیار مهم است. چون در این مرحله قرار است به بیان مسئله، اهمیت و ضرورت تحقیق پرداخته شود. در مراحل و اصول مقاله‌نویسی  به استفاده از آمار و ارقام جدید و معتبر در نگارش مقدمه مقالات بسیار تأکید شده است. در واقع مراحل گام‌به‌گام مقاله‌نویسی در بخش مقدمه بایتی ابتدا به بیان مسئله و مشکلی که وجود دارد در سطح بالاتر پرداخته شود. سپس مرحله‌به‌مرحله جزئی‌تر شده تا به هدف اصلی تحقیق برسیم. بعد از بیان مسئله بایستی به شرح ضرورت اجرای تحقیق از نظر موقعیت زمانی و مکانی مورد بررسی بپردازیم. این مسئله یکی از اصول اساسی مقاله‌نویسی است. در ادامه به‌مرور پژوهش‌هایی که تابه‌حال در حوزه موردنظر اجرا شده می‌پردازیم. تا بدین صورت بتوانیم گپ تحقیقاتی را آشکار کرده و  نشان دهیم پژوهش ما قرار است چه مشکلی را حل کند و چه خلأ پژوهشی را پر کند. این امر در نحوه نگارش مقاله بسیار مهم است. در ادامه طرز نوشتن مقاله بایستی به بیان هدف تحقیق خود و همین‌طور سایر بخش‌هایی که در ادامه در مقاله قرار است عنوان شود، بپردازیم.  تمامی این موارد را می‌توانید با جزئیات بیشتر در آموزش جامع مقاله‌نویسی مشاهده کرده و بیاموزید.

نحوه نوشتن مبانی نظری مقاله

در آموزش اصول و مراحل مقاله‌نویسی و راهنمای تحقیق عموماً مبانی نظری به‌عنوان یک بخش اختیاری در نظر گرفته می‌شود. البته وجود یا عدم وجود این بخش بستگی به رشته و حوزه تخصصی و همین‌طور فرمت مجله‌ای دارد که مقاله را برای آن ارسال می‌کنیم. عموماً در رشته‌های علوم اجتماعی و انسانی وجود مبانی نظری اهمیت دارد. نحوه نوشتن مبانی نظری مقاله بدین صورت است که بایستی به تعریف اصطلاحات و مفاهیم اساسی مقاله در آن بپردازیم. همین‌طور در صورت نیاز در مورد تئوری‌های حوزة موردنظر و تاریخچه مباحث موردنظر مطالبی را به همراه رفرنس‌های معتبر بیاوریم. در واقع یکی از اصول و مراحل اصلی مقاله‌نویسی در بخش مبانی نظری استفاده از مقالات و پژوهش‌های پیشین است.

نحوه نوشتن پیشینه پژوهش مقاله

پیشینه پژوهش نیز در آموزش اصول و مراحل مقاله‌نویسی و راهنمای تحقیق به‌عنوان بخش اختیاری در نظر گرفته می‌شود که وجود آن به رشته و فرمت مقاله بستگی دارد.  در اصول و مراحل مقاله‌نویسی عموماً پیشینه پژوهش را بایستی با مرور انواع پژوهش‌هایی که درگذشته در حوزه پژوهش موردنظر ما انجام شده اجرا کرد. در نحوه نوشتن مقاله در بخش پیشینه پژوهش ترتیب زمان برای مقالات اهمیت دارد. در پایان این مبخش می‌توانیم انواع مقالات و پژوهش‌های پیشینه پژوهش را در قالب یک جدول خلاصه کرد. یکی از نکات مهم نحوه نوشتن مقاله در این بخش عنوان‌کردن نوآوری پژوهش بعد از مرور تحقیقات پیشین است. یعنی نویسنده برای رعایت اصول و مراحل اساسی مقاله‌نویسی بایستی به خلأ پژوهشی پیشین که با مرور تحقیقات به‌دست‌آمده اشاره کرده و نوآوری خود را در حل این خلأ پژوهشی عنوان کند.

نحوه نوشتن روش‌شناسی مقاله

پرداختن با جزئیات به روش‌شناسی تحقیق یکی از اصول و مراحل اساسی مقاله‌نویسی است. در واقع در آموزش‌های اصول و مراحل مقاله‌نویسی  و همین‌طور راهنمای تحقیق بر نحوه نوشتن روش‌شناسی تحقیق بسیار تأکید شده است. در این بخش بایستی تمامی جزئیات مربوط به روش تحقیق چون پارادایم، رویکرد، روش استدلال، استراتژی، روش گردآوری اطلاعات، جامعه و نمونه آماری و روش نمونه‌گیری، روش تجزیه‌وتحلیل اطلاعات و همین‌طور نرم‌افزارهای مورداستفاده را با ذکر جزئیات و مراحل کار عنوان کرد. البته یکی از اصول اساسی مقاله‌نویسی در این بخش تعریف روش مورداستفاده در حد چند خط به همراه رفرنس‌دهی‌های معتبر است.

نحوه نوشتن یافته‌های مقاله

بخش یافته‌ها یا نتایج تحقیق از جمله مراحل و اصول اساسی مقاله‌نویسی است. در شیوه نوشتن مقاله در بخش یافته‌ها بایستی تنها به ذکر نتایج در قالب جداول و نمودارها و اشکال پرداخت. همچنین نحوه نوشتن یافته‌های تحقیق به این صورت است که نباید به بحث در نتایج و یا مقایسه با پژوهش‌های پیشین پرداخته شود.

نحوه نوشتن بحث در نتایج مقاله

بحث در نتایج تحقیق به‌عنوان یکی از مراحل و اصول اساسی مقاله‌نویسی است. در واقع در راهنمای تحقیق و مراحل گام‌به‌گام مقاله‌نویسی پس از بیان یافته و نتیجه بایستی به بحث در نتیجه پرداخت. نحوه نوشتن مقاله در بخش بحث در نتایج تحقیق بدین‌گونه است که نویسنده بایستی به بیان نتایج و شرح و توصیف آنها بپردازد. علاوه بر این در این بخش باید نویسنده به مقایسه نتایج کار خود با تحقیقات پیشین بپردازد که یکی از اصول اساسی مقاله‌نویسی است.

نحوه نوشتن نتیجه‌گیری مقاله

نحوه نوشتن مقاله در بخش نتیجه‌گیری بدین صورت است که بایستی نویسنده به بیان یک خلاصه در مورد پژوهش خود بپردازد. این خلاصه بایستی به زبانی قابل‌درک برای تمامی افراد نوشته شود و خیلی تخصصی بیان نشود. علاوه بر این در آموزش اصول و مراحل مقاله‌نویسی تأکید شده که در نتیجه ضمن توضیح هدف، روش و نتایج به‌صورت خلاصه و قابل‌درک بایستی به بیان پیشنهادها و محدودیت‌های تحقیق نیز پرداخته شود. یعنی به‌عنوان نویسنده مقاله با چه محدودیت‌هایی روبرو بودید و در راستای بهتر اجرایی‌شدن نتایج تحقیق چه پیشنهاداتی دارید. همچنین ارائه پیشنهاد برای تحقیقات آینده نیز در این بخش نحوه نوشتن مقاله توصیه می‌شود.

نحوه نوشتن منابع در مقاله

منابع یکی دیگر از مراحل و اصول مقاله‌نویسی است که فارغ از نوع مقاله بایستی در تمامی انواع مقالات وجود داشته باشد. برای نوشتن منابع باید توجه کرد که تمامی منابع استفاده شده در مقاله در بخش منابع وجود داشته باشد. همچنین بایستی سبک رفرنس‌نویسی مورد تأکید مجله در نحوه نوشتن منابع مقاله رعایت شود. در این راستا مطابق آموزش اصول مقاله‌نویسی و راهنمای تحقیق می‌توان از نرم‌افزارهایی چون مندلی و اند نوت برای رفرنس‌دهی استفاده کرد.

نحوه نوشتن پیوست‌ها در مقاله

در مراحل مقاله‌نویسی و راهنمای تحقیق پیوست‌ها به‌عنوان یک بخش اختیاری در مقالات در نظر گرفته شده است. در واقع درصورتی‌که جداول و یا داده‌های بزرگ داشته باشید بهتر است از بخش پیوست‌ها در طرز نوشتن مقاله خود استفاده کنید. سخن آخر مطابق آنچه بیان شد نحوه نوشتن مقاله شامل مراحل و اصول مقاله‌نویسی برای هر بخش است که درصورتی‌که می‌خواهید مقاله شما در مجلات معتبر چاپ شود، بایستی آنها را رعایت کرد. درصورتی‌که می‌خواهید نگارش مقاله علمی را کاملاً با جزئیات،  از صفر تا صد و کاملاً عملی بیاموزید  توصیه ما به شما آموزش جامع مقاله‌نویسی است. در صورت استفاده از این پکیج  حتی اگر شما با اصول اولیه مقاله‌نویسی آشنا نیستید می‌توانید به یک پژوهش برجسته تبدیل شوید. در صورت نیاز به مشاوره با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
اشتراک گذاری مطلب
Telegram
Email
LinkedIn

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *